Islah
Çelikleri



Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, namlu çeliği, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları, çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Islah Çelikleri

25CrMo4

1.7218

Islah Çelikleri

30CrNiMo8

1.6580

Islah Çelikleri

34Cr4

1.7033

Islah Çelikleri

34CrMoS4

1.7226

Islah Çelikleri

34CrS4

1.7037

Islah Çelikleri

34CrNiMo6

1.6582

Islah Çelikleri

34CrMo4

1.7220

Islah Çelikleri

36CrNiMo4

1.6511

Islah Çelikleri

37Cr4

1.7034

Islah Çelikleri

41Cr4

 

Islah Çelikleri

41CrS4

 

Islah Çelikleri

42CrMo4

 

Islah Çelikleri

42CrMoS4

 

Islah Çelikleri

4140

 

Islah Çelikleri

4340

 

Islah Çelikleri

Islah çelikleri, yüksek dayanım istenen parçaların üretiminde kullanılmaktadır. Bu çelikler, özelliklerini uygulanan ıslah ısıl işlemi ile kazanmaktadır. EN ISO 683-1 ve 683-2 standartlarında tanımlanmıştır. Islah ısıl işlemi sonrasında çelik yapısında temperlenmiş martenzit yapısı sağlanmış olmaktadır. Temperlenmiş martenzit yapı, mekanik özelliklerin yükseltilmesi ve aşınma direnci yüksek bir çelik elde edilmesini sağlar. Sertliği yüksek, uzun ömürlü, emniyetli parça üretimleri için uygundur.

Islah çelikleri teorik olarak minimum %0,25 karbon içeren çeliklerdir.

Bu çelikler öncelikle alaşımsız ıslah çelikleri ve alaşımlı ıslah çelikleri olarak iki guruba ayrılmaktadır. Başlıca alaşım elementleri karbon, mangan, krom, nikel, molibden, kükürt, bor ve vanadyum’dur. Islah Çelikleri, alaşımsız (Karbon gurubu), mangan alaşımlı, krom alaşımlı, krom- molibden alaşımlı ve bor alaşımlı olarak sınıflandırılabilir.

Üretimi

Ham çelik üretiminde EN ISO 683-1 ve EN ISO 683-2 standartlarında tanımlanmış olan ıslah çeliği kalitelerine uygun alaşımlandırma yapılmaktadır. Elde edilen ıslah çeliği kalitesine uygun olarak istenirse ıslah ısıl işlemi uygulanarak teslim edilmektedir.

Islah çeliklerine uygulanan ıslah ısıl işlemi kalitelere göre değişiklik gösterse de genellikle çelik çubuklar 800 ile 920 °C aralığında ısıtılarak östenitlenir. Sertleştirme işleminin ilk aşamasında çeliğin doğru sıcaklığa ısıtılması sonucunda yapının tamamen %100 östenit fazına dönüştürülmesi çok önemlidir. Isıtma sonrası çelik çubuklar, oda sıcaklığına sahip soğutucu ortamda su, yağ veya polimer banyolarına daldırma yöntemi ile ani olarak soğutulur. Soğutulan çubuklar yüksek sertlik değerlerinde (50-60 HRc gibi) ve martenzitik kırılgan yapıya sahiptirler.

Elde edilen martenzitik yapılı yüksek sertlik değerli malzemelere temperleme (menevişleme) ısıl işlemi uygulanır. Temperleme ısıl işlemi için kalitesine bağlı olarak çelik çubuklar 400 ile 680 °C aralığında ısıtılır.

Temperleme ısıl işlem süresi mekanik özellik ve sertlik beklentilerine göre ayarlanmaktadır.

Temperleme sonrası temperlenmiş martenzit yapı elde edilerek gevrek – kırılgan yapı, yerini işlemeye uygun tok yapıya bırakmaktadır.

Islah çelikleri teslim durumları haddelenmiş, ıslah edilmiş, gerilim giderilmiş, yumuşatılmış ve soğuk kesim tavı yapılmış şeklinde olabilir.

Özellikleri

Yüksek mukavemet seviyesi bu çeliklerinin temel özelliğidir. Temperleme sonrası elde edilen çelik ürünler tok ve sünek yapıları ile işleme kolaylığı sağlar. Malzeme yapısı çubuk, mil, plaka, merdane tipi üretime uygundur. Döküm işleminde de verimlilik sunar. Temperlemede (menevişleme) kullanılan sıcaklık genelde 400 - 680 °C'dir. Uygulama süresine bağlı olarak oluşacak çekme dayanımı ve yüzey mukavemetine göre farklı özellikler gelişebilir.

Yüksek karbonlu kalitelerde sertlik maksimumdur. Islah çeliği yıpranmaya dirençlidir. Düşük kesit daralması ve % uzama önemli detaylardır. Islah çeliklerinin kaynaklanabilme özelliği düşüktür. Kaynaklamaya uygun çelikler düşük karbonlu çelikler ve yapı çelikleridir.

Avantajları

Darbelenen ve baskılanan çelik yüzeyler yıpranmaya elverişlidir. Uluslararası kalite ölçütlerine uygun üretilen bu çelikler uzun ömürlü kullanım sağlar. Endüstriyel ekipmanların birçok parçası, ıslah çeliğinden üretilir. Sağlamlık, bakım ihtiyacını minimuma indirger. Sıcaklık ve sürtünmeye dayanıklı yapısıyla istenen şartları karşılar.

Kara ve hava taşıtlarının önemli parçaları bu çeliklerden oluşur. Ürünlerimiz, ana sanayi ve yedek parça sektörlerinde ihtiyaç duyulan kaliteyi sağlar. Alaşımlı ve alaşımsız seçenekler bulunur. Alaşımlı ıslah çeliği büyük kesitli işlemlere uygundur. Sertlik dağılımı homojendir. Alaşımsız ıslah çeliği küçük kesitlere ayrılabilir, rahat dövülebilir.

Uygulama Alanları ve Kullanım Alanları

Islah çelikleri, inşaat çelikleri ve alaşımsız çeliklerden sonra en çok kullanılan çelik sınıfıdır. Islah işlemi sonrası çeliğe kazandırılan yüksek mekanik özellikler ile namlu çeliği, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçalar, somun, cıvata, saplama, krank milleri, aks, tahrik kolu, piston, mil, dişli ve uçak parçaları imalatında kullanılmaktadır. Malzemeyle üretilmiş küçük ekipmanlar, otomasyon mekanizmalarına uyumludur. Fabrika makinelerinin üretiminde de dayanıklı ıslah çelikleri kullanılabilir. Bu çelikler, makine, otomotiv, raylı sistem araçları, savunma sanayilerinin güvenilir hammaddesidir.

Sıcak işlemlerde gösterdiği mukavemetle avantaj kazanır. Islah sonrasında indüksiyonla tekrar sertleştirilebilir. Paslanmaya ve yıpranmaya dirençli parçaların üretimine uygundur. Kullanım yeri doğrultusunda seçim yapmak gerekir. Islah çeliği kullanılan sektörlerde ağırlıklı olarak kullanılan kaliteler 41Cr4 (SAE 5140) ve 42CrMo4 (SAE 4140) olarak öne çıkar.

Islah Çeliği Nedir?

Islah çelikleri, yapısal özellikler kapsamında tokluk ve mukavemet sunan dayanıklı malzemelerdir. Talaşlanma durumu iyi seviyededir, işlenmesi kolaydır. İşlenmeyi iyileştirmek için kükürt (S) ilavesi yapılabilir. Karbon içeren alaşımlar katı hâle getirildikten sonra menevişlenir. Menevişleme sonunda ıslah çeliği ortaya çıkar.

Alaşımlı modellerin yüzeyi ve içi aynı sertlikte olabilir. Alaşımsız ürünlerde yüzey sert ve iç katman esnektir. Zorlanma direnci gereken kullanım yerlerinde alaşımlı çelik idealdir. Sertliğin ikinci planda olduğu ve işlem kolaylığının esas alındığı durumlar olabilir. Alaşımsız ıslah çelikleri, sertlikle sünekliği buluşturur.

Hangi İşlemler Uygulanır?

Üretim ve kullanımdaki ıslah çeliği uygulamaları benzerdir. Prosesler sertleştirmeye odaklanır. Isıl işlemle sağlamlık kazanan çeliklere su verme uygulanır. Soğuyan çelikler gevrekleşebilir. Temperleme (menevişleme) ile gerginliğin azaltılması, kırık ve çatlak oluşumunu önler. Kırılganlığın giderilmesi için çelikler ısıtılır. Aynı hızda soğutma yapılır.

Su verme sonrasındaki ani sıcaklık değişimleri, yüzey hassasiyetini iyileştirir. Bu çelikler teslim edilmeden önce genellikle Jominy testi uygulanır. Test, Jominy test düzeneğinde ısıtılmış numuneye uçtan su verilmesi ile gerçekleşir. Dikey parçanın bir ucuna su verilir. Kademeli soğuma gerçekleşir. Çeliğin erken ve geç soğuyan bölümleri arasındaki sertlik orantısı gözlemlenir.

Fiyatları Ne Kadar?

Islah çeliği fiyatları, kalitelerin alaşım içeriğine göre farklılık göstermektedir. Çelikler, ısıl işlem uygulanmamış olarak da temin edilebilir ancak ısıl işlemsiz olarak daha uygun fiyat ile temin edilir. Isıl işlem, süneklik, mukavemet ve alaşım elementi detayları fiyatta belirleyicidir. İdeal verimlilik için talebe uygun kalitede ürünler değerlendirilmelidir. Farklı kalitede ıslah çelikleri kullanım alanına bağlı olarak birbirinin yerini tutmayabilir.

Bu çelikler ham çelik ücretleriyle orantılı değere sahiptir. Tedarik ettiğimiz ham maddeler kalitelidir. Fiyatlandırmada müşteri memnuniyeti esastır. Stoklarımızda bulunan malzemelerin teslimi gerçekleştirilir. Geniş ürün yelpazesinden yararlanabilir, dilediğiniz çeliği kolayca alabilirsiniz.

25CrMo4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, namlu çeliği, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,22-0,29

Mn

0,60-0,90

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

0,90-1,20

30CrNiMo8 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

'Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, namlu çeliği, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,26-0,34

Mn

0,50-0,80

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

1,80-2,20

Ni

1,80-2,20

34Cr4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, namlu çeliği, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,30-0,37

Mn

0,60-0,90

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

0,90-1,20

Ni

34CrMoS4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,30-0,37

Mn

0,60-0,90

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,02-0,04

Cr

0,90-1,20

Ni

34CrS4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,30-0,37

Mn

0,60-0,90

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,02-0,04

Cr

0,90-1,20

Ni

34CrNiMo6 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,30-0,38

Mn

0,50-0,80

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

1,30-1,70

Ni

1,30-1,70

34CrMo4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,30-0,37

Mn

0,60-0,90

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

0,90-1,20

Ni

36CrNiMo4 Çelik Kullanım Alanları ve Kalite Standartları

Islah işlemi sonunda kazandıkları üstün mekanik özelliklerinden dolayı, çeşitli makina ve motor parçaları, dövme parçaları,çeşitli civata, somun saplamalar, krank milleri, akslar, kumanda tahrik parçaları, piston kolları, çeşitli miller, dişli gibi parçaların imalinde olmak üzere geniş bir alanda kullanılır.

Kalite Standart - EN ISO 683 - 2

Element

% Ağırlıkça

C

0,32-0,40

Mn

0,50-0,80

Si

0,10-0,40

P

0,00-0,025

S

0,00-0,035

Cr

0,90-1,20

Ni

0,90-1,20

Bizimle İletişime Geçin